Marcs Omzwervingen

Seals, many seals

Wednesday January 28 – Friday January 30

On Wednesday and Thursday I visited Kaikoura. The drive from Woodend to Gore Bay, about halfway to Kaikoura was not very scenic, but the second part was beautiful. The road was just next to the Pacific Ocean, with huge cliffs and rocks everywhere (except for on the road of course).

In Kaikoura, I didn't do any of the guided tours, since the dolphin and seal swimming tours were fully booked for the next 2 weeks. Instead, I took my bike to tour around in the area. One of the places I visited was the seal colony on the south bay, not surprisingly south of Kaikoura. There were not that many seals at home, but I still saw 5 of the huge New Zealand fur seals. One of them was hidden behind a rock and saw me before I saw him. With barking he made me clear that I had to back up a bit.

Afterward, I had a nice lunch at Kaikoura Seafood BBQ, next to the sea. The barbecue had all kind of seafood, like fish, mussels and grayfish. Grayfish is a huge kind of lobster. Unfortunately, grayfish is also very expensive. For 1 grayfish, you pay about $80. I had the fish instead.

Before I left Kaikoura on Fri, I went to the seal colony again. Now, I saw one nearby the carpark. Since it was high tide, it was not possible to walk along the shore to see more seals. But, a few kilometers north of Kaikoura at Ohau point were a lot of seals.

I wanted to go to Blenheim. I already knew that the drive wouldn't take that long. I arrived in Blenheim at lunch time. After a quick look at the map I saw that there was a DOC campsite a bit more north, right at the sea, White Bay. After strolling around in Blenheim and some shopping, I went to that campsite. White Bay again proved that the DOC sites are situated on the best spots of the country. This one was beautiful, right at the beach between mountains and huge cliffs. Normally, the facilities are very basic, but this one even had showers. Only cold ones, but when it is over 30 degrees that's fine after swimming in the sea.
Zeehonden, veel zeehonden
woensdag 28 januari – vrijdag 30 januari

Op woensdag en donderdag bezocht ik Kaikoura, De rit van Woodend naar Gore Bay, ongeveer halverwege naar Kaikopura was niet echt mooi, maar het tweede deel was prachtig. De weg liep direct naast de Grote Oceaan, met enorme kliffen en overal rotsen (behalve op de weg natuurlijk).

In Kaikoura nam ik geen enkele georganiseerde tocht omdat de tours om met dolfijnen en zeehonden te zwemmen al voor de komende 2 weken volgeboekt waren. In plaats daarvan nam ik mijn fiets om in de omgeving rond te trekken. Een van de plekken die ik bezocht was de zeehonden kolonie op de South Bay, niet verrassend ten zuiden van Kaikoura. Er waren niet zo veel zeehonden thuis, maar ik zag toch 5 van de enorme Nieuw Zeelandse bontrobben. Eentje was verstopt achter een rots en zag mij voordat ik hem zag. Met geblaf maakte hij me duidelijk dat ik een stukje terug moest.

Daarna had ik een lekkere lunch bij Kaikoura Seafood BBQ, direct aan zee. De barbecue had allerlei soorten zeevoedsel, zoals vis, mossels en grayfish. Grayfish is een enorm soort kreeft. Het is jammer dat grayfish ook erg duur is. Voor 1 grayfish betaal je $80. In plaats daarvan nam ik vis.

Voordat ik vrijdag Kaikoura verliet ging ik nog een keer naar de zeehonden kolonie. Nu zag ik er één vlak bij de parkeerplaats. Omdat het vloed was, was het niet mogelijk langs de kust te lopen om meer zeehonden te zien. Maar een paar kilometer ten noorden van Kaikoura bij Ohau point waren een heel stel zeehonden.

Ik wilde naar Blenheim gaan. Ik wist al dat de rit niet zo lang zou duren. Ik kwam rond lunchtijd aan in Blenheim. Na een vluchtige blik op de kaart zag ik dat er een DOC camping was, iets meer noordelijk, direct aan zee. White Bay bewees weer dat de DOC terreinen op de beste plekken van het land liggen. Deze was mooi, direct aan het strand tussen bergen en reusachtige kliffen. Normaal zijn de faciliteiten eenvoudig, maar deze had zelfs douches. Alleen koude, maar als het meer dan 30 graden is dan is dat lekker na in zee gezwommen te hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *