Marcs Omzwervingen

New year in Pororari NP / Nieuwjaar in Pororari NP

Wednesday December 31 – Thursday January 1

On Wednesday morning, I had breakfast in the cafe since I didn't want to have cornflakes and all my other food was finished. I drove through the beautiful Buller Gorge to Westport, where I found a New World, so I could buy some new food and a bottle of sparkling Jacobs Creek wine, since it was new years eve today.

After a coffee and a gigantic piece of apple cake (in the Netherlands it would be 3 pieces of cake), I went to the Wall Island seal colony in Tauranga Bay where I had a walk in the rain. The hostel that I had booked, Te Nikau Retreat in Punakaiki, was located in a really beautiful location in the forest next to the Tasman Sea.

In the evening some people from the hostel, including me, went to the local pub to celebrate new year, but it wasn't really celebrated there: 'Can I have another beer, and by the way happy new year'. Back in the hostel we opened the wine.

On the first day of 2009, I did several walks nearby Punakaiki, like the beautiful Pororari River walkway and of course I went to the Pancake Rocks and Blowhole, since that is what Punakaiki is famous for. In the morning, it was nice to see, but at 14:30, with high tide, it was really spectacular to see how all the water hits the rocks, disappears and appears again like a huge fountain, the so-called blowholes.

Afterward, I drove along the coast to Rapahoe, just above Greymouth. Just after I popped up my tent, there was a small fire in the bushed next to the campsite. An old truck from the fire brigade arrived, and in the meantime, while they tried to extinguish the fire, they were fixing things on there truck.

Nieuwjaar in Pororari NP
woensdag 31 december – donderdag 1 januari

Woensdagochtend had ik ontbijt in het cafe omdat ik geen zin had in cornflakes en al m"n andere eten op was. Ik reed door de mooie Buller Gorge naar Westport waar ik een "Nieuwe Wereld" ontdekte, dus ik kon wat vers eten en een fles Jacobs Creek bubbeltjes wijn kopen. Het was vandaag immers oudejaarsavond.

Na een kop koffie en een reusachtig stuk appeltaart (in Nederland zouden het 3 stukken zijn) ging ik naar de Wall Island zeehonden kolonie in Tauranga Bay waar ik een wandeling in de regen maakte. Het hostel dat ik had geboekt, Te Nikau Retreat in Punakaiki, lag op een echt mooie plek in het bos aan de Tasman Sea.

"s Avonds gingen een aantal mensen uit het hostel, waaronder ikzelf, naar de plaatselijke kroeg om nieuwjaar te vieren, maar het werd er niet echt gevierd: "Kan ik nog een biertje krijgen, en oh ja, gelukkig nieuwjaar". Terug in het hostel openden we de wijn.

Op de eerste dag van 2009 heb ik verschillende wandelingen gemaakt in de buurt van Punakaiki, zoals de mooie Pororari River wandeling en ik ging natuurlijk naar de Pancake Rocks en Blowhole omdat Punakaiki hier beroemd om is. In de ochtend was het mooi, maar om 14:30 met vloed, was het echt spectaculair hoe het water tegen de rotsen sloeg, verdween en weer als een reusachtige fontein terug kwam, de zogenaamde blowholes.

Daarna reed ik langs de kust naar Rapahoe, net boven Greymouth. Net nadat ik m"n tent had opgezet was er een brandje in de struiken naast de camping. Er kwam een oude truck van de brandweer, en in de tussentijd, terwijl ze probeerden de brand te blussen, waren ze dingen aan de truck aan het repareren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *