Marcs Omzwervingen

The Tongariro National Park

Friday December 12 – Saturday December 13

Since I have booked a shuttle to the Tongariro Alpine Crossing for Sat, I left Taupo on Friday to go to Whakapapa, a small village in the national park. But before that, I went to the Aratiatia dam in the Waikato river, that opens 5 times a day and is used to generate electricity.

On the way to Whakapapa, I did some small walks. It was raining since 14:00 hr, but the forecasts for Saturday are good.

Saturday started very early. At 6:00 I took a shuttle bus to the start point of the Tongariro Alpine Crossing, together with Patrick from France.

Although the weather forecasts said there would be some rain in the morning, it stayed dry the whole day. The previous time, I also did the crossing, but most parts I couldn't remember anymore. Besides that, last time I didn't go up the summit of Mount Ngauruhoe (or Mount Doom in Lord of the Rings). I did that this time, and it was great! It was a 2 hour climb up on volcanic ashes and loose rocks, but the view to the crater was fantastic. It was cloudy on the summit, but after waiting 5 minutes the clouds disappeared and I was able to see the crater. Going downhill was even harder that going up, but I made it safely to the main track again, about 500 meters lower than the summit at 2269 meters.

The rest of the track was amazing too, especially the Red Crater, which is also an active volcano. I made a huge amount of pictures and even more impressions. At about a quarter past four, we were at the end of the track after walking 23,5 km in exactly 7 hours, stops not included. Since Patrick and I were the only one that had booked Mountain Shuttle from Whakapapa, the driver immediate left the carpark. Otherwise, we had to wait another hour.

Even though the previous days were great, this was definitely the best day of the trip till now, despite the fact that we ran out of time to go to the summit of Mount Tongariro, but that one is lower than Mount Ngauruhoe anyway.

Het Tongariro National Park
vrijdag 12 december – zaterdag 13 december

Omdat ik voor zaterdag een pendelbus naar de Tongariro Alpine Crossing heb geboekt verliet ik Taupo op vrijdag om naar Whakapapa te gaan, een klein dorp in het nationale park. Maar daarvoor ging ik naar de Arartiatia dam in de Waikato rivier. Die gaat 5 keer per dag open en wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

Onderweg naar Whakapapa heb ik nog wat korte wandelingen gemaakt. Het regende sinds 2 uur, maar de vooruitzichten voor zaterdag zijn goed.

Zaterdag begon erg vroeg. Om 6 uur nam ik de pendelbus naar het beginpunt van de Tongariro Alpine Crossing, samen met Patrick uit Frankrijk.

Hoewel de weersverwachting was dat het "s ochtends wat zou regenen, bleef het de hele dag droog. De vorige keer heb ik de tocht ook gemaakt, maar de meeste stukken kon ik me niet meer herinneren. Bovendien ging ik de vorige keer niet naar de top van de Mount Ngauruhoe (of Mount Doom in Lord of the Rings). Deze keer deed ik dat wel en het was geweldig! Het was een klim omhoog van 2 uur over vulkanisch as en losse rotsen, maar het uitzicht op de krater was fantastisch. Op de top was het bewolkt, maar na 5 minuten wachten verdwenen de wolken en kon ik de krater zien. Bergafwaarts was nog zwaarder dan naar boven, maar ik kwam weer veilig op het hoofdpad aan, ongeveer 500 meter lager dan de top op 2269 meter.

De rest van de tocht was ook verbazingwekkend, speciaal de Red Crater, wat ook een actieve vulkaan is. Ik heb een enorm aantal foto"s gemaakt en nog meer indrukken opgedaan. Om ongeveer kwart over vier waren we aan het eind van het pad na een wandeling van 23,5 km in precies 7 uur, pauzes niet meegeteld. Daar Patrick en ik de enigen waren die geboekt hadden voor de Mountain Shuttle vanuit Whakapapa, verliet de chauffeur direct de parkeerplaats. Anders hadden we nog een uur moeten wachten.

Ook al waren de voorgaande dagen geweldig, dit was zeker te weten de beste dag van de tocht tot nu toe, ondanks het feit dat we te weinig tijd hadden om naar de top van de Mount Tongariro te gaan. Maar die is toch lager dan de Mount Ngauruhoe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *