Marcs Omzwervingen

Wanaka and Queenstown

Wednesday January 7 – Friday January 9

At night, it didn't stop raining, neither did it during the most part of the day. But, just before I arrived in Wanaka, it became summer again. So, that's what I did on Wednesday. Driving from Fox Glacier to Wanaka. Since I wasn't in a hurry, I stopped for a coffee in a village that small that I almost missed it. Probably, the name of the village is already mentioned twice in the Dutch translation of the previous sentence: Haast.

The route was, especially after Haast, beautiful. There were falls everywhere you looked, even just next to the road. In Wanaka, I did some shopping for dinner: Nasi (fried rice) with sateh. Beef sateh of course, since they almost don't sell pork here.

The next day I got lost. In the Puzzling World maze, that was. I spent a couple of hours in the park with a two stories maze and optical illusions. Than, I went to Queenstown via Cromwell. In Cromwell, there is an neighborhood called 'Old town' with conservated buildings from the mining ages. It was a nice place to lunch.

When I arrived in Queenstown, I went to the Top 10 Holiday Park, but they charged $45 per night for a tent site. I can get 2 nights in a backpackers dorm for that price. The campsite next doors, Lake View, was better priced. It turned out to be the same campsite as the one I stayed on the previous New Zealand trip. The only thing is that the campsite is really crowded. They managed to slice the already small sites in 2, so that it more looks like a parking lot than like a campsite.

The rest of the day I just wandered around in town, doing nothing in special. One good thing is that the supermarket in town sells meat per piece instead of per family pack, so I had something else than steak: a cordon blue. Well, a beef one of course.

On Fri, it was time for the next activity: White water rafting. I did an excellent rafting trip on the Shotover river with nine grade-5 rapids. I managed to stay on the raft this time. During the time on the water it was raining, but when you are rafting you get wet anyway. After the trip, there was a nice hot shower and a not so hot sauna.

After a lunch in town, a BLT which would be called 'broodje gezond' in The Netherlands, I took to gondola to the mount next to the campsite where I did a couple of luge rides. A luge is a kind of sled with wheels. It's good fun to do. In the evening I had a huge steak in the Lone Star restaurant. For a photo to see how huge the portions are, just read the beginning of my previous New Zealand trip journal.
Wanaka en Queenstown
woensdag 7 januari – vrijdag 9 januari

"s Nachts hield het niet op met regenen, ook niet gedurende het grootste gedeelte van de dag. Maar net voordat ik aankwam in Wanaka werd het weer zomer. Zo, dat is wat ik woensdag deed. Rijden van Fox Glacier naar Wanaka. Omdat ik geen haast had stopte ik voor een koffie in een dorpje, zo klein, dat ik het haast miste. Waarschijnlijk is de naam van het dorp al twee keer genoemd in de Nederlandse vertaling van de vorige zin: Haast.

De route was, vooral na Haast, prachtig. Er waren overal waar je keek watervallen, zelfs direct naast de weg. In Wanaka deed ik wat inkopen voor het eten: Nasi met sateh. Natuurlijk runder-sateh, omdat ze hier bijna geen varkensvlees verkopen.

De volgende dag raakte ik verdwaald. Dat was in het Puzzling World doolhof. Ik bracht een paar uur door in het park met een twee verhalen doolhof en optische illusies. Daarna ging ik naar Queenstown via Cromwell. In Cromwell is een buurt met de naam "Old Town" met geconserveerde gebouwen uit de mijn-jaren. Het was een goede plek voor de lunch.

Toen ik in Queenstown aankwam ging ik naar het Top 10 Holiday Park, maar zij rekenden $45 per nacht voor een plaats voor een tent. Ik kan voor die prijs 2 nachten in een backpackers slaapzaal krijgen. De camping ernaast, Lake View, was beter geprijsd, Het bleek dezelfde camping te zijn als die waarop ik verbleef op mijn vorige Nieuw Zeeland reis. Het enige is dat de camping echt vol is. Het lukte ze om de al kleine stukken in tweeën te delen, zodat het meer op een parkeerplaats dan op een camping lijkt.

De rest van de dag heb ik gewoon wat rondgehangen in de stad, zonder iets speciaals te doen. Een goed ding is dat de supermarkt in de stad vlees per stuk verkoopt in plaats van per familiepak, dus ik had iets anders dan biefstuk: een cordon blue. Natuurlijk wel één van rundvlees.

Vrijdag was het tijd voor de volgende activiteit: White water raften. Ik maakte een voortreffelijke raft-tocht op de Shotover rivier met negen klasse-5 stroomversnellingen. Het lukte me dit keer in de raft te blijven. Tijdens de tijd op het water regende het, maar bij het raften word je hoe dan ook nat. Na de tocht was er een lekkere hete douche en een niet zo hete sauna.

Na een lunch in de stad, een BLT wat in Nederland een broodje gezond genoemd zou worden, ging ik met de kabelbaan naar de berg naast de camping waar ik een paar "luge" ritjes maakte. Een luge is een soort slee met wielen. Het is erg leuk om te doen. "s Avonds had ik een enorme steak in het Lone Star restaurant. Om een foto te zien hoe enorm de porties zijn, lees dan het begin van mijn vorige Nieuw Zeeland reisverslag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *