Marcs Omzwervingen

The Waitomo caves / De Waitomo grotten

Monday December 15 – Tuesday December 16

It was storming and raining this night. I wanted to see Mount Egmont, but it is gray and pouring this morning, so there is not that much to see. I just took a breakfast in a cafe and left Stratford northward. Since I've got a week left on the north island before I take the ferry, it is too early to go to Wellington. Instead, I decided to go to Waitomo, where I can visit the caves.

It rained all day long, but I went for a walk anyway. I did a small part of the White Cliffs Walkway, a 7 hour walk, but I only did a 2 hour walk. Since it was still raining in the evening, I went to a backpackers instead of to a campsite.

The next day, my alarm went off at 6:45, since I had to be at the Rap, Raft and Rock site at 7:45 to do a caving trip. I was the only one awake in the hostel. The trip was fully booked, but that didn't matter because that meant we were with only 6 people.

The trip started with an abseil to the cave. After that, we explored the caves. At some parts we had to crawl trough very narrow holes. The blackwater rafting part was nothing more than floating on an innertube down the stream with the glowworms above me. After some more caving, there was a rock climb to get out of the caves. The trip took about 5 minutes, almost 4 of them inside the cave. It was great to do!

Afterward, I went by car to the Ruakuri walkway through a forest with limestone rocks and caves. That was good to do, but at night it was much better. We walked at nighttime with four of us from the backpackers to the walkway. There were glowworm everywhere you looked, it was an unbelievable walk.

De Waitomo grotten
maandag 15 december – dinsdag 16 december

Het stormde en regende deze nacht. Ik wilde Mount Egmont gaan bekijken, maar het was grijs en het goot deze ochtend, dus er was niet veel te zien. Ik naam een ontbijt in cafe en verliet Stratford noordwaarts. Omdat ik nog een week op het Noorder Eiland heb voordat ik de boot neem, is het te vroeg om al naar Wellington te gaan. In plaats daarvan besloot ik naar Waitono te gaan, waar ik de grotten kan bekijken.

Het regende de hele dag, maar ik ben toch een wandeling gaan maken. Ik liep een klein stuk van de White Cliff Walkway, een wandeling van 7 uur, maar ik liep maar 2 uur. Omdat het "s avonds nog steeds regende ging ik naar een hostel voor trekkers in plaats van een camping.

De volgende dag liep mijn wekker om 6:45 af omdat ik om 7:45 op de Rap, Raft en Rock plaats moest zijn voor een grotten tocht. Ik was de enige die wakker was in het hostel. De tocht was vol geboekt, maar dat maakte niets uit omdat dat betekent dat we maar met 6 personen waren.

De tocht begon met een abseil naar de grot. Daarna verkenden we de grotten. Op sommige plekken moesten we door erg nauwe gaten kruipen. Het zwartewater rafting deel was niet veel meer dan de stroom afdrijven op een binnenband met de glimwormen boven me. Na nog wat grotten bekeken te hebben moest je een rots beklimmen om uit de grotten te komen. Dit duurde ongeveer 5 minuten, waarvan bijna 4 in de grot. Het was mooi om te doen!

Daarna ging ik met de auto naar het Ruakuri wandelpad door een bos met kalkstenen rotsen en grotten. Dat was mooi, maar "s nachts was het nog veel beter. We liepen "s nachts met z"n vieren uit het backpackers hostel naar het wandelpad. Overal waar je keek waren glimwormen. Het was een ongelooflijke wandeling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *