Marcs Omzwervingen

Ice time

Sunday January 4 – Tuesday January 6

On Sunday morning, I went to Ross, also an old gold mining town where you can proof your luck and find some gold. I didn't try it, but instead I did a nice walk along old mining artifacts. Than, I continued my way to Franz Josef Glacier Village, not surprisingly located next to the Franz Josef Glacier. But, I didn't visit the glacier yet, I saved that for Monday. Instead, I went to the hot pools and spent a couple of hours in the warm water. The campsite had a nice bar, where I had some beers with some Americans and Australians.

On Mon, I had a 'miners breakfast' in a cafe. That was a huge meal: 2 pancakes, 2 sausages, a tomato, 2 pieces of toast, bacon and some hashbrowns. I didn't need lunch that day. Nearby the glacier, I did several small walks, but it was not possible to reach the glacier without a guide.

Afterward, I got in the car again to get some petrol, but it was sold out in Franz Josef Village. Luckily, I had more luck in Fox Glacier Village. Later I heard that in the evening, the petrol was sold out there too.

The next morning, I did a guided walk on the Fox Glacier. It was great, although it was raining all day long. After a forest walk of about 45 minutes, we entered the ice and stayed on the ice for over 4 hours.

I didn't make that many pictures because of the rain, but the views were beautiful. I saw steep ice walls, pointy ice hills, deep drops, ice falls, tunnels and much more. The only two things that I didn't see were the sun and an other guide falling into a about 3 meter deep hole he tried to jump over when he tried if the route was good enough to walk with the group. It was clearly not. Our guide was, luckily, not such a daredevil.

After we went back to the village, being totally soaked, I and two other Dutchmen went to cafe Nevé to have a warm cup of coffee and a delicious pizza. Back at the campsite, I had a hot shower for over 15 minutes to warm up again, but it was worth it. It was a fantastic day.

IJs tijd
zondag 4 januari – dinsdag 6 januari

Zondagmorgen ging ik naar Ross, ook een oude goudmijn stad, waar je je geluk kunt beproeven en wat goud kunt vinden. Ik heb het niet geprobeerd, in plaats daarvan maakte ik een mooie wandeling langs oude mijnkunstvoorwerpen. Daarna vervolgde ik mijn weg naar Franz Josef Glacier Village, niet verrassend naast de Franz Josef Gletsjer. Maar ik bezocht de gletsjer nog niet, dat bewaarde ik tot maandag. In plaats daarvan ging ik naar de heet water baden en bracht een paar uur door in warm water. De camping had een leuke bar waar ik een paar biertjes dronk met een paar Amerikanen en Australiërs.

Maandag had ik een "mijnwerkers ontbijt" in een cafe. Dat was een enorme maaltijd: 2 pannenkoeken, 2 worstjes, een tomaat, 2 sneetjes brood, bacon en een paar opgebakken aardappels. Ik hoefde die dag geen lunch. In de buurt van de gletsjer maakte ik een paar korte wandelingen, maar het was niet mogelijk bij de gletsjer te komen zonder gids.

Daarna ging ik weer met de auto om wat benzine te tanken, maar het was uitverkocht in Franz Josef Village. Gelukkig had ik meer geluk in Fox Glacier Village. Later hoorde ik dat "s avonds de benzine hier ook uitverkocht was.

De volgende morgen maakte ik een wandeling, onder leiding van een gids, op de Fox Glacier. Het was super, hoewel het de hele dag regende. Na een boswandeling van ongeveer 45 minuten kwamen we aan bij het ijs en bleven voor meer dan 4 uur op het ijs.

Ik maakte in verband met de regen niet zo veel foto"s, maar de uitzichten waren mooi. Ik zag steile ijsmuren, puntige ijsbergen, diepe kloven, ijs watervallen, tunnels en nog veel meer. De enige twee dingen die ik niet zag waren de zon en een andere gids die in een ongeveer 3 meter diep gat viel waar hij probeerde overheen te springen toen hij probeerde of de route goed genoeg was om met de groep te lopen. Dat was hij duidelijk niet. Onze gids was gelukkig niet zo"n waaghals.

Nadat we terug waren in het dorp, totaal doorweekt, gingen ik en twee andere Nederlanders naar cafe Nevé voor een warme kop koffie en een heerlijke pizza. Terug op de camping nam ik meer dan 15 minuten een hete douche om weer warm te worden, maar het was het waard. Het was een fantastische dag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *