Marcs Omzwervingen

The Kepler Track

Tuesday January 13 – Friday January 16

On Tuesday morning, I started one of New Zealand's Great Walks: The Kepler Track. At about 8 in the morning I parked my car at the DOC long term parking and started walking with all my gear and food for the next 4 days in the rented backpack. The first 45 minutes were along the lake shore to the Control Gates, the official start of the Kepler Track.

The first day, the track was mainly through the forest, till about an hour before I reached the Luxmore hut where I spent the night. That last part was above the bushline, giving splendid views of the environment. I expected some kind of a wooden cottage to spend the night, but the huts are huge buildings with a livingroom / kitchen, several bunk rooms and a bathroom. The last room only contains toilets and cold water taps. In the evening, the park ranger who lives in the hut gave a so called hut talk, a talk about the track, the nature and the animals.

The next day, I started not as early as the first day since I didn't want to be at the next hut before noon. The distances are not that long. I did most parts in general in just over half the time that is mentioned in the track guide. And I have still plenty of time to enjoy the scenery, to take pictures and to have lunch.

Almost the whole of the second day was above the bushline. This was by far the most scenic day of the Kepler Track, even though the other days were good too. Along the track were some sidetracks to viewpoints, or to summits of the mounts the track passed. In the evening, I made a nice meal using Maggi sweet and sour sauce, instant noodles and freeze dried garden peas. I was happy it tasted good, since I had exactly the same ingredients for the next days meal.

The last two days of the track were through the forest again with several things to see, like a huge land slip due to heavy rain in 1984, a gorge, wetlands, beaches and much more. The third and last night was in the Moturua hut. After that night, I still haven't read a single page of the book I took with me, since every evening I was talking to or playing card games with the other trampers.

On Friday around noon, I reached the Control Gates again. That meant I finished the Kepler Track! And I didn't have a day with rain, except for the last night when I was sleeping in the hut. Normally it rains almost 50% of the time, so I was very lucky.

Back at the campsite in Te Anau, I had a very nice hot shower, the first in 4 days. I also shaved my 4-day old beard. It was a beautiful track, or to say it the Kiwi way: A Great Walk!

De Kepler Track
dinsdag 13 januari – vrijdag 16 januari

Dinsdag ochtend begon ik één van Nieuw Zeeland"s Great Walks: De Kepler Track. Om ongeveer 8 uur "s ochtends parkeerde ik mijn auto op het DOC langparkeren terrein en begon te lopen met al mijn uitrusting en eten voor de komende 4 dagen in de gehuurde rugzak. De eerste 45 minuten waren langs de kust van het meer naar de Control Gates, de officiële start van de Kepler Track.

De eerste dag ging het pad hoofdzakelijk door het bos tot ongeveer een uur voordat ik de Luxmore hut bereikte, waar ik de nacht doorbracht. Het laatste gedeelte was boven de boomgrens wat een imposant uitzicht op de omgeving opleverde. Ik verwachtte iets van een houten hutje om de nacht in door te brengen, maar de hutten zijn enorme gebouwen met een woonkamer / keuken, enkele kamers met stapelbedden en een badkamer. De badkamer heeft alleen toiletten en koud water kranen. "s Avonds gaf de "park ranger", die in de hut woont, een zogenaamde "hut talk", een verhaal over de tocht, de natuur en de dieren.

De volgende dag begon ik niet zo vroeg als de eerste dag omdat ik niet voor de middag bij de volgende hut wilde zijn. De afstanden zijn niet zo erg lang. Ik liep de meeste delen over het algemeen in net de helft van de tijd die vermeld staat in de track gids. En ik heb nog volop tijd om van het landschap te genieten, foto"s te maken en te lunchen.

Bijna de hele tweede dag was boven de boomgrens. Dit was verreweg de meest schilderachtige dag van de Kepler Track, zelfs ondanks dat de andere dagen ook goed waren. Langs het pad waren een paar zijpaden naar uitkijkpunten of naar toppen van de bergen waar het pad langs liep. ‘s Avonds maakte ik een lekker maal met gebruik van Maggi zoete en zure saus, instant vermicelli en drooggevroren tuinbonen. Ik was blij dat het goed smaakte, omdat ik precies dezelfde ingrediënten voor de maaltijden voor de volgende dagen had.

De laatste twee dagen van de tocht waren weer door het bos met verschillende dingen om te zien, zoals een enorme aardverschuiving als gevolg van de zware regen in 1984, een kloof, moerasland, stranden en veel meer. De derde en laatste nacht was in de Motorua hut. Ik heb nog steeds geen enkele bladzijde gelezen in het boek dat ik had meegenomen omdat ik ieder avond met de andere trekkers praatte of kaartte.

Op vrijdag bereikte ik tegen de middag de Control Gates weer. Dat betekende dat ik Kepler Track had volbracht! En ik had geen enkele dag met regen, behalve de laatste nacht toen ik in de hut sliep. Normaal regent het bijna 50% van de tijd, dus ik heb veel geluk gehad.

Terug op de camping in Te Anau nam ik een lekkere hete douche, de eerste in 4 dagen. Ik schoor ook mijn 4-dagen oude baard af. Het was een mooie tocht, of om het op de Kiwi manier te zeggen: A Great Walk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *