Marcs Omzwervingen

The huge Kauri trees / De gigantische Kauribomen

Wednesday November 26 – Thursday November 27

I decided to leave the eastcoast and head to the west. Over there, there are the gigantic Kauri trees. But, before I got there, I made a lunchstop in Oponomi. In that village is a statue of a dolphin that seems to be very civalized, called Ono.

The road in Waipoua Forest, the home of the Kauri trees, was really a nice one. I enjoyed driving here: No one else on the road, nice curves and trees everywhere you look. The several hikes to the trees through the forest were amazing; so were the huge trees. I couldn't get the trees completely on photo; they are just to huge.

Finally, I went to the DOC campground in Trounson Kauri Park. It was hard to find due to the lack of signs, by my GPS helped finding it. According to the Lonely Planet, this is one of the places where one has a rare change of seeing kiwis in wild. So, I made a walk in the forest in dark. I just ran into a guided tour that found a kiwi! Once again, there is no photo, it was too dark for that.

The next day, other campers said that I really had to see the Kauri museum in Matakohe, so I did. The museum was ofcourse about the trees, but also about timbering them and how people lived after settlement in New Zealand. Next to the museum were the old postoffice and primary school. At the end, the other campers were right about this, it was really worth the visit. The coffee and pastry in the cafe nextdoor was also very good by the way.

The rest of the day I did another few small hikes. One of them was climbing a steep rock in Tokatoka Scenic Reserve. I made it to the top where I had a nice view over the region.

I ended up in Parakai. The campground is next to the hotpools, and since I will stay here for two days, I will definitely visit them tomorrow, but before that I will try to find a internetcafe in Helensville, just next to Parakai.

De gigantische Kauribomen
woensdag 26 november – donderdag 27 november

Ik heb besloten de oostkust te verlaten en naar het westen te gaan. Daar zijn de gigantische Kauri bomen. Maar voordat ik daar aankwam had in een lunchpauze in Oponomi. In dat dorp is een standbeeld van een dolfijn die erg tam schijnt te zijn, Ono genaamd.

De weg in Waipoua Forest, de thuisbasis van de Kauri bomen, was erg mooi. Ik genoot ervan hier te rijden: Niemand anders op de weg, Mooie hellingen en dalen en bomen overal waar je keek. Ik kon de bomen niet volledig op de foto krijgen; ze zijn gewoon te groot.

Uiteindelijk ben ik naar de DOC camping in Trounson Kauri Park gegeaan. Het was moeilijk te vinden door het gebrek aan borden. Met behulp van mijn GPS heb ik het gevonden. Volgens Lonely Planet is dit één van de plaatsen waar je de zeldzame kans hebt om kiwi"s in het wild te zien. Dus ik maakte een wandeling in het donker in het het bos. Ik liep toevallig tegen een groep onder leiding van een gids aan, die een kiwi vond. Weer geen foto. Het was er te donker voor.

De volgende dag zeiden andere kampeerders dat ik echt het Kauri museum in Matakohe moest zien. Dus dat heb ik gedaan. Het museum ging natuurlijk over bomen maar ook over houtverwerking en hoe mensen leefden na hun vestiging in Nieuw Zeeland. Naast het museum waren het oude postkantoor en de basisschool. Uiteindelijk hadden de andere kampeerders gelijk, het was echt het bezoek waard. De koffie en het gebak in het cafe ernaast was trouwens ook erg goed.

De rest van de dag heb ik nog een paar korte wandelingen gemaakt. Eén ervan was een steile rots beklimmen in Tokatoka Scenic Reserve. Ik haalde het tot de top waar ik een mooi uitzicht over de omgeving had.

Ik stopte in Parakai. De camping ligt naast de warm water bronnen en omdat ik hier twee dagen zal blijven, zal ik ze morgen zeker bezoeken, maar daarvoor zal ik proberen een internet cafe in Helensville, net naast Parakai, te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *