Marcs Omzwervingen

The Banks Peninsula

Saturday February 7 – Tuesday February 10

On Sat, I left Hamner Springs, but not before I went to the second hand bookshop. Yesterday, I bought 2 books for $2 each, but I don't like them. Now, I wanted to buy a book by Tami Hoag for $10, the shop offered me a straight swap for the two other books.

After I ended the Lewis Pass, I visited Christchurch Airport to find out what it costs to take my bike on a domestic flight. I stopped at Rakaia Huts. According to my map, there is a small DOC site next to the ocean. It turned out to be a campsite with all facilities, including a kitchen.

Sunday was the first day of my last week in New Zealand. I went to Akaroa on the Banks Peninsula, east of Christchurch. The road to the village is again a very scenic one, especially the last part. The village itself is an old French settlement with many streets with French names. The campsite was situated on a wonderful spot, on a steep hill next to the village. The only issue is the location of the facilities building. That obstructs the view to the bay from my tentsite.

On Monday Thomas, a friend of mine, arrived in Akaroa. He is also going to travel around New Zealand for three months, and his first week is my last week. We spent the day chatting about New Zealand and The Netherlands. It seems that I did not miss that much back home.

In the evening, we went for dinner to a restaurant with a fantastic view over the bay. It is nice not to be alone in a restaurant for a difference. After a couple of Malibu-orange juices (I still had half a bottle left since christmas) and some more chatting, it was already late in the night.

We left Akaroa using a other road then I used when I drove in. I saw a sign saying 'tourist drive', so we followed that steep, narrow and winding road. It was a beautiful tour, with many viewpoints. Halfway there was a small tramp up a hill to have even better views.

After lunch in a cafe I went to Christchurch, while Thomas went southward. I will stay the last couple of nights in a hostel, so I won't need my camping gear that I have bought the last three months anymore. I gave it all to Thomas, since he can use it.
De Banks Peninsula
zaterdag 7 februari – dinsdag 10 februari

Zaterdag verliet ik Hamner Springs, maar eerst ging ik naar de tweedehands boekenwinkel. Gisteren kocht ik 2 boeken voor $2 per stuk, maar ik vind er niets aan. Nu wil ik een boek kopen van Tami Hoag voor $10, de winkel gaf me gelijk het geld van de twee andere boeken terug.

Nadat ik de Lewis Pass had beëindigd bezocht ik Christchurch Airport om uit te zoeken wat het kost om mijn fiets op een binnenlandse vlucht mee te nemen. Ik stopte bij Rakaia Huts. Volgens mijn kaart is er een kleine DOC camping vlakbij de oceaan. Het bleek een camping te zijn met alle faciliteiten, inclusief een keuken.

Zondag was de eerste dag van mijn laatste week in Nieuw Zeeland. Ik ging naar Akaroa op de Banks Peninsula, ten oosten van Christchurch. De weg naar het dorp is weer erg pittoresk, vooral het laatste deel. Het dorp zelf is een oude Franse nederzetting met veel straten met Franse namen. De camping lag op een prachtig punt op een steile heuvel net naast het dorp. Het enige nadeel is de plaats van het toiletgebouw. Dat belemmerde het zicht op de baai vanaf de plek van mijn tent.

Op maandag kwam Thomas, een vriend van mij, aan in Akaroa. Hij gaat ook drie maanden rondtrekken in Nieuw Zeeland, en zijn eerste week is mijn laatste week. We brachten de dag door met praten over Nieuw Zeeland en Nederland. Het lijkt erop dat ik thuis niet zoveel heb gemist.

"s Avonds gingen we voor het diner naar een restaurant met een fantastisch uitzicht over de baai. Het is leuk voor de verandering niet alleen in een restaurant te zijn. Na een paar glazen Malibu-sinaasappelsap (ik had nog een halve fles sinds Kerstmis) en nog wat meer kletsen, was het al weer "s nachts laat.

We verlieten Akaroa via een andere weg dan ik gebruikte toen we er in reden. Ik zag een bord met de tekst "toeristische route", dus we volgden die steile, smalle en bochtige weg. Het was een prachtige rit met veel uitkijkpunten. Halverwege was een klein pad de heuvel op om een nog beter uitzicht te hebben.

Na de lunch in een café ging ik naar Christchurch, terwijl Thomas naar het zuiden ging. Ik blijf de laatste paar nachten in een hostel, dus ik zal mijn campinguitrusting die ik de laatste drie maanden kocht niet meer nodig hebben. Ik gaf alles aan Thomas, daar hij het kan gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *