Marcs Omzwervingen

Mt. Cook National Park

Friday January 23 – Sunday January 25

On Fri, I almost crossed the country. I did a long drive all the way to Mt. Cook, nearly at the west coast but only reachable from the east coast and from Queenstown. I stopped at several points, like old Maori rock art and the Clay Cliffs. The rock art is unfortunately damaged by people carving there names in the limestone rocks. There is a fence placed to prevent that, but it's already too late.

The Clay Cliffs however are beautiful. The Lonely Planet describes it as a moon landscape on earth, and I think that indeed is the best way to describe it. There are wide open areas and high strangely formed peaks due to thousands of years of erosion.

As said, the day ended at Mt. Cook at the DOC campsite where I will stay for 2 nights. I hope the weather on Saturday is as good as today, since I want to explore the park then. I had peperoni teriyaki with corn and noodles for dinner. You get creative when you don't have a fridge and when you have only one stove.

The next day the weather was not as good as on Friday. It was even better. There were absolutely no clouds and I think it was over 30 degrees. I did several (or actual, 2) walks in the National Park together with Claus, my German neighbour on the campsite.

The first walk took about 4 hours and headed to Hooker Lake, a glacier lake at the terminal of the Hooker Glacier. There were huge pieces of ice floating in the lake. We thought about taking one of them with us to the campsite to cool our beer, but they were a bit to big. After lunch, when I discovered that my butter had melted and everything in my cooler bag was covered with butter, I did another smaller walk. This one brought me to Kea point. When I was at Kea point, there arrived a guided tour. That meant that I got some extra information about the area. Now I know why the snow falling of the mountains makes a noise like thunder. The layer that looks thin from the campsite is actually 400 meters thick.

At night, I didn't sleep well because it was storming. I had to secure the tent with some extra pins, since it felt like if the tent would blow away with me in it.

On Sunday morning, it was still quite windy, but it was not as bad as last night. I had some cereals and orange juice for breakfast, since the wind made it impossible to boil water for tea. Than, I drove away from the wind to Lake Tekapo, another beautiful turquoise coloured lake. Since it was a bit to cold to lay down at the lake, I went to the hot pools and spa. There, I spent almost the whole day in the water, sauna and steam room.

For dinner, I had a very cheap take-away fish and chips meal with way too much and way too salty fries, but I liked it.

Mt. Cook Nationaal Park
vrijdag 23 januari – zondag 25 januari

Op vrijdag doorkruiste ik het land bijna. Ik reed een lang stuk helemaal naar Mt. Cook, bijna aan de westkust maar alleen bereikbaar vanaf de oostkust en vanaf Queenstown. Ik stopte op verschillende punten, zoals "old Maori rock art" en de Clay Cliffs. De rock art is jammergenoeg beschadigd door mensen die hun namen in de kalkstenen rotsen krassen. Er is een hek geplaatst om dat tegen te gaan, maar het is al te laat.

De Clay Cliffs zijn echter prachtig. De Lonely Planet beschrijft het als een maanlandschap op aarde, en ik denk dat dat de beste manier is om het te beschrijven. Er zijn wijde open gebieden en hoge vreemd gevormde rotspunten als gevolg van duizenden jaren erosie.

Zoals gezegd eindigde de dag in Mt. Cook op een DOC camping waar ik 2 nachten zal blijven. Ik hoop dat het weer zaterdag net zo goed is als vandaag, omdat ik dan het park wil verkennen. Voor mijn avondeten had ik peperoni teriyaki met maïs en macaroni. Je wordt creatief als je geen koelkast hebt en alleen een brandertje.

De volgende dag was het weer niet zo goed als op vrijdag. Het was zelfs beter. Er waren absoluut geen wolken en ik denk dat het meer dan 30 graden was. Ik maakte verscheidene (of om precies te zijn, 2) wandelingen in het National Park samen met Claus, mijn Duitse buurman op de camping.

De eerste wandeling duurde ongeveer 4 uur en ging naar het Hooker Lake, een gletsjer meer aan het eind van de Hooker Gletsjer. Er dreven enorme stukken ijs in het meer. We dachten er over een stuk mee te nemen naar de camping om ons bier te koelen, maar ze waren een stukje te groot. Na de lunch, toen ik ontdekte dat mijn boter was gesmolten en alles in mijn koeltas onder de boter zat, maakte ik nog een kortere wandeling. Deze bracht me naar Kea point. Toen ik bij Kea point was kwam er een tocht met een gids aan. Dat betekende dat ik wat extra informatie over de omgeving kreeg. Nu weet ik waarom de sneeuw die van de bergen afvalt een geluid als donder maakt. De laag die vanaf de camping dun lijkt is in werkelijkheid 400 meter dik.

"s Nachts sliep ik niet goed omdat het stormde. Ik moest mijn tent met wat extra haringen vastzetten omdat het voelde of de tent zou wegwaaien met mij er in.

Zondagmorgen was het nog steeds aardig winderig, maar het was niet zo slecht als vannacht. Ik had wat cornflakes en jus d"orange als ontbijt, omdat de wind het onmogelijk maakte om water voor de thee te koken. Daarna reed ik weg van de wind naar Lake Tekapo, een ander mooi turquoise gekleurd meer. Omdat het een beetje te koud was om in het meer te gaan, ging ik naar de heetwater baden en minerale bronnen. Daar bracht ik bijna de hele dag door in het water, sauna en stoombad.

Voor het avondeten had ik een erg goedkope afhaal fish and chips met veel te veel en veel te zoute frites, maar ik vond het lekker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *