Marcs Omzwervingen

Kapot en gebroken (2)

Ik heb met drie andere Nederlandse fietsers afgesproken om samen naar de ferry te fietsen. ’s Ochtends iets over zessen ben ik klaar wakker en besluit ik op te staan. Bij het uit de grond halen van de eerste haring hoor ik weer een bekend geluid. Krak, daar gaat de stok weer. Voor de derde keer. Deze keer repareer ik het met het stukje buis dat ik in Schotland heb gekregen. Wanneer ik de rolzak achterop mijn fiets wil binden gaat het alweer mis. Nu breekt het elastiek dat de kapotte sjorband sinds Engeland verving. Dat gaat lekker.

Tijd om in Göteborg voor verganging te zoeken is er niet, want we moeten de boot halen. Dat gaat gelukkig makkelijk, het is maar een minuutje of 20 fietsen van de camping. We kunnen direct inchecken en niet veel later vertrekken we naar Frederikshavn in Denemarken.

Na ruim 3 uur varen komen we daar aan. Ik zoek meteen een outdoorwinkel, maar die blijken schaars. Ik wordt van hot naar her gestuurd. In Sæby, 15 kilometer zuidelijker en daarmee de verkeerde kant op vind ik wel een winkel, maar daar kunnen ze me niet helpen met de tentstok. Wel hebben ze stevige elastieken waarmee ik de rolzak weer vast kan maken. Deze zien eruit alsof ze het wel een aantal jaar vol kunnen houden.

Ik besluit Zwerfkei, waar ik de tent heb gekocht, maar eens te bellen om te zien wat zij kunnen doen. Nog geen half uur later word ik teruggebeld dat Helsport, de fabrikant van de tent, een aantal reserveonderdelen per poste restante naar Hirtshals opstuurt vanuit Noorwegen. Nu maar hopen dat de post er niet te lang over doet, mij zal het twee dagen kosten voordat ik daar ben.

Uiteindelijk rijd ik weer terug naar Frederikshavn om daar mijn tent op de erg luxe camping met overdekt zwembad en sauna op te zetten. Verrassend genoeg kost de camping maar 82 kronen, dat is minder dan een tientje in euro’s. Op de camping ontmoet ik Rolf, een Zwitser die op de fiets op weg is naar de Noordkaap.

De volgende dag laat Rolf zijn tent staan omdat hij op donderdag de boot naar Zweden neemt. Hij wil nog wel naar Skagen, waar de Noord- en Oostzee bij elkaar komen. Dat is ook mijn planning, dus we fietsen er samen heen. De route gaat dwars door de duinen naar het noordelijkste punt van Denemarken. Daar aangekomen lopen we het laatste stuk over het strand totdat ik met mijn linkervoet in de Noordzee en met mijn rechtervoet in de Oostzee sta. De Noordzee is duidelijk veel warmer dan de andere zee.

Na een lekker biertje op een terras trotseert Rolf de harde wind weer terug naar Frederikshavn. Ik zet mijn tent in Skagen op en zoek daarna een restaurant op waar ik een heerlijke steak op heb. Eigenlijk zou ik hier vis moeten eten, maar ik kon geen visrestaurant vinden.

Morgen fiets ik naar Hirtshals. Ik hoop dat de spullen dan al op het postkantoor liggen zodat ik daar niet te lang hoef te wachten. Vanaf nu fiets ik wel echt naar het zuiden en niet steeds weer naar het noorden. De terugreis is dus echt begonnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *