Marcs Omzwervingen

Zware dagen

De eerste twee dagen van juni waren twee zware dagen, maar allebei door een andere reden.

Na de boottocht van anderhalf uur werd ik opgewacht door een journaliste van een lokale krant die vroeg of ze me mocht interviewen, want ik was de eerste fietstoerist van het jaar. Dat was niet helemaal waar, want ik ben al fietsers tegemoet gereden die ook die pont genomen hadden, maar als het goed is komt er dus een stuk met foto in de krant. Met een beetje geluk krijg ik het artikel ook per email.

Daarna ben ik weer gaan fietsen, maar dat was niet makkelijk. Het waaide namelijk erg hard, en dan ook nog eens vanuit het zuiden. Om dit compleet te maken was er een groot gedeelte van de dag regen die tussen miezeren en een bui in zat. Zelfs mijn waterdichte sokken waren doorweekt van het water dat via mijn benen in de sokken liep. De route zelf was niet echt interessant, maar liep voornamelijk langs een drukke weg door open vlak land.

De camping die ik wilde halen lag vanwege het lage tempo te ver weg, en voor de rest waren er erg weinig voorzieningen. Rond een uur of 6 ging de route een natuurgebied in waar auto’s niet toegestaan waren. Hier vond ik een mooie overnachtingsplek, met picknicktafel en uitzicht over zee. En belangrijk, in de luwte door de bomen. Daar wilde ik uitsmijters met ham en roomkaas maken. Doordat ik geen Noors kan is het met boterhamworst en smeerkaas geworden. Ach, dat was ook lekker.

De volgende ochtend was ik erg vroeg wakker. Na een paar boterhammen met smeerkaas en boterhamworst, maar zonder ei, zat ik om iets over zes uur al op de fiets. De omgeving begon al iets minder vlak te worden, de wind was gaan liggen en het is de hele dag droog gebleven.

Na een beker koffie bij een tankstation ging de route een heel mooi gebied in. Helaas was het pad meer een mountainbikepad met hellingen van meer dan 20 procent over zand met gravel. Dat was dus een aantal keer mijn fiets naar boven duwen. De rest van de dag was wel fietsbaar, maar zeker niet vlak. Uiteindelijk heb ik ruim 1500 hoogtemeters gemaakt in 122 kilometer.

Het boekje van de North Sea Cycle Tour was ook dit stuk weer erg onnauwkeurig. Ik citeer: \”Vanaf Flekkefjord naar Hauge moeten we drie cols over, elk van ruim 100 meter met hellingen van rond de 10%.\” Het waren inderdaad 3 cola met de genoemde hellingen, maar de eerste was ruim 240 meter en de tweede zelfs 275 meter. Alleen de derde kwam met 180 nog een beetje in de buurt van de genoemde 100 meter.

In Flekkefjord heb ik, ondanks de Noorse prijzen, een heerlijk biertje op een terras op. Daarna ben ik via een steil gravelpad naar de camping met het uitzicht als een ansichtkaart gefietst. Na een erg lange maar mooie dag smaakte de macaroni met ui, knoflook en tonijn heerlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *