Ik ben aan het derde boekje en de vierde kaart begonnen. Hierna heb ik nog maar één boekje, namelijk die van de groene valleienroute. Met deze kaart kan ik helemaal naar huis fietsen. Zo begint het einde van de reis toch al een beetje in zicht te raken, alhoewel ik waarschijnlijk nog wel een week of twee voor de boeg heb.

De eerste twee dagen begonnen allebei met een klimmetje naar een meter of 800, maar voor de rest waren de afgelopen dagen erg makkelijk. Op wat kleine heuveltjes na was het vlak. Zo heb ik kilometers over voie verdes, oude spoorbanen waar nu alleen fietsers en wandelaars te vinden zijn, langs kanalen en langs de Saône gefietst. Ik moet zeggen, dat is ook wel een keertje lekker na al het klimmen in het Massif Central. Ook kom ik de laatste dagen steeds meer andere fietsers tegen, zowel onderweg als op de campings. Het is goed te merken dat het fietsseizoen nu echt begonnen is.

Ondanks dat het met van die vlakke asfaltpaden makkelijk fietst is dat aan de dagatstanden niet direct te merken. Het is toch wel duidelijk zichtbaar dat het noorden van Frankrijk, waar ik nu ik Lyon achter me heb gelaten toch echt ben, veel minder mensen wonen. De dorpjes zijn uitgestorven. Er zijn veel minder cafeetjes, winkels en vooral campings. Daardoor stop ik vaak al tegen vier uur omdat de volgende camping dan ruim 40 kilometer verder ligt. En als die dan niet open blijkt te zijn wordt het nog veel meer, terwijl ik het dit jaar juist rustig aan wil doen.

Ondanks dat ik van tevoren had bedacht om de routevariant via Langres, via het westen, te fietsen heb ik toch de oostelijk variant genomen. Dat is volgens het boekje namelijk een veel gevarieerdere route. Ik weet natuurlijk niet hoe de andere kant is, maar deze route is in ieder geval erg mooi. Wel is hij een kilometer of 50 langer, maar wat is dat nou helemaal op 4000 kilometer? Ook zouden er meer voorzienigingen onderweg zijn. Dat moest haast betekenen dat er aan de westkant echt helemaal niets is, want voor de koffie, inkopen en restaurants ben ik al meerdere keren aardig wat kilometers van de route afgeweken.

Ook morgen moet ik weer kiezen. De route splitst zich richting Toul en richting Nancy. Ik denk om de Toul-variant te gaan doen, maar het zou best zo kunnen zijn dat in het volgende verslag staat dat ik Nancy heb bezocht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *