Marcs Omzwervingen

De laatste kilometers naar het oosten

Vanuit Berlijn ben ik via de R2 terug naar de Hanzefietsroute gefietst. Dat was tot nu toe het minst mooie stuk, voornamelijk over fietspaden langs doorgaande wegen. En zowaar met een pontje waar ik twintig minuten op moest wachten. Door zo’n etappe merk ik wel hoe goed de Hanzeroute uitgezet is.

Uiteindelijk ben ik net weer op de oorspronkelijke route op een kleine camping aan een heerlijk meer gestopt en heb ik meer in het water gelegen dan dat ik aan de kant zat. De volgende dag ben ik naar Frunkfurt ad Oder gefietst. Dat was echt het keerpunt van de vakantie, vanaf daar gaat de weg toch echt weer naar het westen, naar huis. Al zijn dat nog zeker 1500 kilometer. Om dit toch even te vieren heb ik heerlijk gegeten bij een Mexicaans restaurant.

Een paar kilometer verder ben ik op een gigantische, maar bijna verlaten camping aan de Helenesee gestopt. Daar heb ik al mijn kleding (op mijn zwembroek na, die had ik aan) eens in de wasmachine gestopt. Wasmiddel heb ik niet en kon ik op de camping ook niet krijgen, maar douchegel blijkt ook aardig te werken.

Via een lange dag ben ik daarna naar Klein Goris gefietst. Het blijft apart dat ik soms een hele dag bezig ben om 70km te fietsen en dat de volgende dag 90km in een paar uur er op zitten. Het goede weer van afgelopen weken helpt daar ook niet heel erg bij, want de zandpaden zijn soms zo mul geworden dat lopen de enige optie is.

Gelukkig zijn niet alle wegen van die zandpaden, maar zijn er ook nog kilometers aan kinderkopjes, de vele niet-op-elkaar-aansluitende-betonplaatwegen, de ooit-heeft-er-asfalt-gelegenwegen en natuurlijk de beter begaanbare bospaden, redelijke klinkerwegen en soms zelfs een echte mooie gladde asfaltweg zonder gaten en hobbels.

Uiteindelijk ben ik op zaterdag op een camping in Glindow gestopt met 90km op de teller, voornamelijk omdat de camping waar ik eigenlijk wilde stoppen alleen op de kaart bestond. Toch is het zeker niet erg dat ik hier ben beland, want er werden ’s avonds forellen op de barbecue gelegd. Die vis smaakte heerlijk.

Het is nu nog 40 kilometer naar Brandenburg, en dan is het tweede boekje van de Hanzefietsroute ook afgerond. Nog een deel te gaan, en dat is het deel waar ik de bergen in ga. Gelukkig doen de nieuwe remmen het prima.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *