Marcs Omzwervingen

Een vroege herfst

Zoals het al voorspeld was, is het weer compleet omgeslagen. Opeens is het overdag niet meer dan een graad of 10 en zijn er af en toe korte buien. Maar, daar kan je je op kleden. Het belangrijkste is dat de wind gedraaid is. Ik heb nu de wind in de rug.

Ik moet de dagen iets meer gaan plannen dan voorheen, want in Duitsland zijn lang niet zoveer campings als in Nederland. Op zaterdag fiets ik nog ruim 90 kilometer naar Dotlingen, waar twee andere fietsstellen al op de camping staan. Een paar Vlamingen, die een stuk van de Hanzeroute fietsen en dan naar Jutland gaan en een paar Nederlanders die ook met deze route bezig zijn. De Nederlanders kom ik later in de plaatselijke pizzeria – want het is te koud en te nat om voor mijn tent te koken – tegen en daar hebben we nog een leuk gesprek over de tocht tot nu toe.

Het voordeel van Duitsland is dat je bij bijna elke bakker kan ontbijten, zelfs op pinksterzondag. De bakkersontbijtjes worden hiermee denk ik een vast onderdeel van deze fietsvakantie. Op eerste pinksterdag fiets in naar Bremen, wat maar 56 kilometer is. De stadscamping ligt zo’n 7 km buiten het centrum, maar ik besluit op goed geluk naar een backpackers hostel te fietsen die in mijn GPS staat. Daar blijkt zowaar nog een bed vrij te zijn, waar ik 2 nachten gebruik van maak. De fiets kan veilig in de garage staan, die ga ik komende anderhalve dag niet gebruiken.

Op de kade langs de rivier blijkt een marktje te zijn. Typisch Duits, met worstenkramen, viskramen, frietkramen en natuurlijk veel bierkramen. Het is nog wel wat regenachtig, maar ik neem er een biertje of 2 en zorg dat ik voldoende bij de kramen haal om geen avondeten meer te hoeven koken.

De volgende dag zijn alle winkels nog steeds dicht, want het is tweede pinksterdag. Op een of andere manier lukt het me altijd om op fietsreizen op zondag of op feestdagen in steden te zijn. Het is echter wel zonnig en de hele dag droog. Ik ga de stad lopend verkennen door langs de geocaches in en rond het centrum te lopen. Uiteindelijk heb ik zo’n 20 kilometer gelopen en 10 caches gelogd. Ik eindig weer op het marktje waar het nu een stuk aangenamer is. Er speelt ook een bandje, en met een biertje kan ik er lekker in de zon van genieten. Ik besluit de dag compleet te maken door in een restaurant te gaan eten; er staan asperges met serranoham op het menu.

Ook op dinsdag is het nog herfstachtig weer, en het is nog wat harder gaan waaien. Gelukkig staat de wind nog steeds de goede kant op. Een gedeelte van de route gaat dwars door het bos heen over smalle bospaadjes. Er is een alternatief over asfaltwegen, maar die besluit ik niet te nemen. Door deze beslissing heb ik zo’n 5 kilometer om mogen rijden. Het pad door het bos was halverwege afgesloten vanwege boswerkzaamheden. Dankzij de goede kaart op de GPS heb ik de route iets aangepast en heb ik de track verderop weer op kunnen pakken.

Op de camping in Plonjeshausen komt zodra ik mijn tent heb opgezet zowaar de zon door en verdwijnen alle wolken. Ik kan weer eens lekker voor de tent koken, macaroni met champignons, knoflook en salamiworst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *